Debat over Reach

12-12-2006 15:43 12-12-2006 15:43

Bijdrage van Hans Blokland aan het debat over Reach.

Voorzitter,

Graag wil ik beginnen met mijn waardering uit te spreken voor rapporteur Sacconi. Onder zijn leiding heeft het EP het maximaal haalbare resultaat bij de onderhandelingen binnengehaald. Het was lastig onderhandelen met een verdeeld parlement en een Raad die krampachtig vasthield aan zijn Gemeenschappelijk Standpunt. Dat er uiteindelijk na moeizaam onderhandelen op meerdere fronten een resultaat ligt waar we mee lijken te kunnen leven is een felicitatie waard.

Dat en de milieubeweging en de chemische industrie ontevreden zijn met het compromis valt goed te begrijpen. Maar in dit geval gaat zeker op dat het betere de vijand is van het goede. Geen compromis in tweede lezing had ofwel tot aanvaarding van een vrijwel ongewijzigd Gemeenschappelijk Standpunt geleid of tot een langdurige conciliatie met als mogelijk gevolg het intrekken of verwerpen van het hele voorstel. In dit geval is een half ei beter dan een lege dop.

Op één punt wil ik nog wijzen en dat is dat ik vind dat lidstaten een strenger milieubeleid moeten kunnen voeren dan nu is vastgelegd en dat geldt zeker als landen als Zweden en Denemarken al zulke strengere wetgeving hanteren. Daarom zal ik het mede door mij daarover ingediende amendement steunen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari