Geen afstandsbediening vanuit Brussel

12-12-2006 15:44 12-12-2006 15:44

Straatsburg- "Lidstaten moeten meer invloed krijgen op het aanbod van televisieprogramma´s die op hun grondgebied worden uitgezonden", aldus Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) vandaag tijdens het EP-debat over Televisie zonder grenzen. Europa moet volgens hem een beschermend kader bieden dat lidstaten gebiedt maatregelen te nemen tegen schadelijke audiovisuele communicatie.

De televisierichtlijn gaat onder meer over de hoeveelheid reclameonderbrekingen die zijn toegestaan in programma´s en over wie er bepaalt wat er in een lidstaat op de buis mag komen. Nu geldt veelal het land van oorsprongbeginsel. De aanbieders van audiovisuele diensten moeten voldoen aan de regels van het land van vestiging. Dit is volgens Hans Blokland niet voldoende. "Iedere lidstaat heeft duidelijk zijn eigen identiteit en landen weten zelf het beste wat voor hen wel of niet gepast is." Het rapport geeft volgens hem de lidstaten terecht meer invloed op de audiovisuele diensten die op hun grondgebied worden uitgezonden.

Tijdens het debat legt Blokland de vinger zowel bij de positie van minderjarigen als bij het gevaar tot kwetsing. " Bepaalde groepen zijn relatief gevoelig voor bijvoorbeeld reclameboodschappen of gewelddadige films. Het is aan de wetgever om de kans op beïnvloeding of beschadiging te minimaliseren". Blokland heeft namens de IND/DEM Groep een amendement ingediend die het verbiedt commercials uit te zenden die mensen kwetsen in hun godsdienstige overtuigingen.

Blokland spreekt de hoop uit dat de gewijzigde richtlijn bijdraagt aan een klimaat waarin lidstaten op verstandige wijze met audiovisuele middelen omgaan. "Dat komt iedereen ten goede. Bewegende beelden oefenen nu eenmaal grote aantrekkingskracht uit op mensen en audiovisuele middelen vormen een steeds groter onderdeel van de vrijetijdsbesteding".
Blokland concludeert: "Dat kijkgedrag effect heeft op menselijke gedragspatronen is algemeen bekend. Het is daarom de taak van nationale overheden randvoorwaarden te stellen aan de inhoud van het aangeboden audiovisueel materiaal. Europa kan hiervoor met deze richtlijn een constructief kader scheppen".

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari