Gebrek aan Europese visie oorzaak onvrede

woensdag 13 december 2006 09:03

Straatsburg - Het rapport Stubb, over de opnamecapaciteit van de EU, levert volgens Bas Belder (ChristenUnie-SGP) geen antwoord op de huidige institutionele impasse waar de EU zich in bevindt. Dit geeft hij aan tijdens het EP-debat over de uitbreiding van de EU vanochtend.

Belder stelt tijdens het debat voor de diverse fasen van het toetredingsproces verdragsmatig vast te leggen, zodat iedere statusverhoging van aspirant-leden plaatsvindt op basis van uniforme criteria. Het uitbreidingsproces wordt op deze manier transparanter en het EP kan dan op alle beslismomenten van het toetredingsproces daadwerkelijk inhoud geven aan zijn opdracht tot parlementaire controle.

Volgens Belder is het rapport slechts een steunbetuiging aan de Europese grondwet en een samenvatting van het document. Belder mist in het rapport concrete aanbevelingen over het uitbreidingsproces. Juist het gebrek aan politiek leiderschap om de grenzen van de EU te definiëren is volgens Belder een belangrijke oorzaak voor de onvrede en onzekerheid in Europa.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari