Euro-5 normen in Nederland vervroegd nodig

dinsdag 12 december 2006 09:04

Straatsburg - Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) vanavond tijdens het EP-debat over de emissies van motorvoertuigen met betrekking tot de luchtkwaliteit: "In verschillende lidstaten wordt er hard gewerkt aan verbetering van de luchtkwaliteit. Om te voldoen aan de Europese normen is men bereid vergaande maatregelen te nemen. In Nederland heeft men de euro-5-normen zelfs vervroegd in willen voeren.

De Europese Commissie verbood deze vervroegde invoering echter, omdat dit de interne markt zou verstoren. Blokland:"Dit is onacceptabel! Zeker als we bedenken dat de maatregelen noodzakelijk zijn voor een goede luchtkwaliteit in de stedelijke gebieden". Blokland vervolgt dat in het Verdrag is vastgelegd dat lidstaten verdergaande maatregelen ter milieubescherming mogen nemen. Hij heeft een amendement ingediend om expliciet vast te leggen dat lidstaten verdergaande maatregelen mogen nemen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dit amendement is met ruime meerderheid in de milieucommissie aangenomen en verdient volgens hem brede steun van het EP.

Raad en Parlement hebben in de eerste lezing een akkoord bereikt over de over nieuwe uitstootnormen voor auto´s ter verbetering van de luchtkwaliteit. Volgens Hans Blokland is dit positief. Hij geeft tijdens het debat echter aan dat het Parlement er meer uit had kunnen halen als ze niet zo gehaast waren geweest een akkoord te bereiken. Blokland vraagt zicht tijdens het debat af waarom er zo´n haast gemaakt is met het akkoord over de nieuwe uitstootnormen voor auto´s. "De euro-5-normen gaan pas gelden vanaf 2009 en dan nog niet eens voor alle autotypen, dat laatste gebeurt pas in 2011. De euro-6-normen zullen pas in 2015 in zijn geheel ingevoerd zijn".

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari