Voorstel tegen misbruik koopzondag

21-12-2006 15:25 21-12-2006 15:25

De Socialistische Partij (SP) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) zijn met elkaar eens dat de mens niet op aarde is om zeven dagen per week te werken. Samen hebben ze een wetsvoorstel ingediend om "misbruik" van de koopzondag tegen te gaan.

Bij de SP zal het vooral gaan om sociale motieven, bij de SGP spelen godsdienstige overwegingen een belangrijke rol, zegt SGP-fractieleider Bas van der Vlies hierover. Zijn partij heeft herhaaldelijk schriftelijke vragen gesteld over gemeenten, waaronder Leiden en Almere, die een deel van de stad of de hele gemeente uitroepen tot toeristisch gebied. Op grond daarvan mogen de winkeliers vervolgens de deuren op zondag open houden.

De ChristenUnie was ook betrokken bij de opstelling van de initiatiefwet, maar wil er nu niet haar naam aan verbinden. De partij van André Rouvoet onderhandelt inmiddels over het vormen van een nieuwe regering met CDA en PvdA. "Wij willen niet op twee borden tegelijk schaken", zegt Tweede Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie.

"Dat neemt niet weg dat de inhoud van het wetsvoorstel ons zeer aanspreekt." Ook de ChristenUnie uitte kritiek op de "toeristische koopzondag", onder meer bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken.

Tot dusver wil het kabinet niet tot beperkende maatregelen overgaan. Wel is de winkeltijdenwet geëvalueerd, maar het kabinet laat besluitvorming over aan een nieuwe regering.

De winkeltijdenwet gaat uit van hoogstens twaalf koopzondagen per jaar, maar voor gemeenten met een "toeristisch regime" is een uitzondering mogelijk. Volgens SGP en SP misbruiken gemeenten, die weinig of geen toeristische aantrekkingskacht hebben, deze bepaling. Beide partijen willen met de initiatiefwet deze "sluiproute afsnijden".

De initiatiefwet is niet bedoeld om een einde te maken aan koopzondagen in historische binnensteden of op boulevards van drukbezochte badplaatsen. Wel voorziet die in strengere regels rond de toeristische bepaling. Zo moet een "betere handhaving van de winkeltijdenwet" worden gewaarborgd.

"Bovendien wordt op deze manier goed aangesloten bij het door een ruime meerderheid van de werknemers, winkeliers en de Nederlandse bevolking als geheel gewenste behoud van de zondag als bijzondere dag."

bron: nu.nl

Wetsvoorstel tegen wildgroei koopzondagen

SP en SGP hebben samen een initiatiefwet ingediend bij de Tweede Kamer tegen 'standaard koopzondagen'. Zij vinden dat gemeenten een te ruime interpretatie hanteren van de toeristische koopzondag.


De twee partijen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar, maar in de strijd tegen teveel koopzondagen hebben zij elkaar gevonden. De SGP is al jaren tegen de koopzondag vanwege de zondagsrust. De SP wil met het wetsvoorstel de kleine ondernemer beschermen. ‘De Winkeltijdenwet gaat uit van een maximum van twaalf koopzondagen per jaar. Een uitzondering is mogelijk voor gemeenten met een toeristisch regime. Onder druk van vooral grootwinkelbedrijven hebben veel gemeenten zichzelf bestempeld tot gebied met grote toeristische waarde, ook wanneer daar geen sprake van is’, schrijft SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in een persbericht. De kleine bedrijven kunnen niet zeven dagen per week open blijven, waardoor zij omzet verliezen.


In het wetsvoorstel staat dat het toerisme van structurele en uitzonderlijke aard en omvang moet zijn voor de verruiming van winkeltijden. Daarbij denken de partijen aan een historische binnenstad, of een boulevard van een badplaats die massaal worden bezocht. In de gemeentelijke verordening moet het winkelgedeelte worden afgebakend, zodat winkelcentra in woonwijken en meubelboulevards er meestal buiten zullen vallen. De toeristische aantrekkingskracht moet niet zitten in de winkeltijden, de ruimere openstelling mag dus geen trekpleister op zich zijn. De minister van Economische Zaken moet de koopzondag goedkeuren, als waarborg dat de toerismebepaling een uitzondering blijft. Voorwaarde voor zo’n goedkeuring moet wel zijn dat de gemeente duidelijk maakt hoe de verordening wordt gehandhaafd.

Bron: Binnenlands Bestuur 22-12-2006

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari