De grondwet en het Duits voorzitterschap

de_Europese_Grondwetwoensdag 17 januari 2007 08:48

Bijdrage Bas Belder aan het EP-debat met Merkel over het Duits voorzitterschap.

´Het Duitse voorzitterschap geeft in mijn ogen terecht prioriteit aan de verdragsmatige toekomst van de Unie. De manier waarop stelt mij echter teleur. Ik vind het een fundamentele misser dat u de afgewezen grondwet laat prevaleren boven het starten van nieuwe onderhandelingen. Daar verspilt u veel kostbare tijd mee.

Mijn teleurstelling betreft daarnaast het informele overleg waarbij alleen die landen die de grondwet reeds geratificeerd hebben welkom zijn. Ik kan u verzekeren dat deze contraproductieve benadering de publieke opinie in Nederland en Frankrijk bepaald niet enthousiaster over Europa zal maken. U bent, hoop ik, met mij van mening dat juist de publieke opinie in deze twee landen niet van een extra dosis euroscepsis voorzien moet worden.
 
Ik wil u als voorzitter van de Raad vragen of dit soort overleggen deel uitmaken van de strategie van uw voorzitterschap. Hoe kunt u een goede voorzitter van de hele Raad zijn, terwijl u tegelijkertijd deelneemt aan besloten overleg waarbij lidstaten worden uitgesloten. Is het juist nu niet van groot belang om Frankrijk, Nederland en de landen die nog niet geratificeerd hebben collectief te consulteren?´
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari