Weinig oog voor christenen in Turkije

turkije euwoensdag 24 januari 2007 15:06

Bron: Reformatorisch Dagblad

De Nederlandse Europarlementarër drs. B. Belder (ChristenUnie-SGP) zegt geschrokken te zijn van berichten dat Ankara in de onderhandelingen met de Europese Commissie zich niet aangesproken voelt om concessies te doen op het gebied van de godsdienstvrijheid.

„Blijkbaar kijkt Europa alleen naar Cyprus en neemt het de eigen criteria als het om godsdienstvrijheid gaat niet serieus”, aldus Belder. De Nederlandse afgevaardigde voelt zich persoonlijk aangesproken door een rapport van dr. Otmar Oehring, hoofd van de in Aken gevestigde rooms-katholieke mensenrechtenorganisatie Missio. „Die schreef vorige week dat christenen in Turkije als ze iets willen bereiken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en niet naar de Europese Commissie. Het artikel droeg de veelzeggende kop ”Turkije: Godsdienstvrijheid via Straatsburg, niet via Ankara of Brussel?””

Belder is met Oehring van mening dat de Europese Unie ernstig tekortschiet waar het gaat om de godsdienstvrijheid in Turkije. „Oehring ontdekte dat het kennisniveau van de Europese Commissie zowel in Ankara als in Brussel aanzienlijk is gedaald. Hij wees mij er bijvoorbeeld op dat een Turkijke-expert van de Europese Commissie in Ankara merkwaardigerwijs plotseling was overgeplaatst naar Kroatië. Per brief informeerde Oehring vorig jaar daarover bij Pöttering, die nu voorzitter is van het Europees Parlement, maar toentertijd nog voorzitter van de EVP, de Europese christendemocraten. Pöttering zei helaas geen actie te kunnen ondernemen richting de verantwoordelijke commissaris Rehn vanwege diens afwijkende partijkleur.”

Oehring vraagt zich, aldus Belder, zelfs af of er iemand in Brussel zit die bewust geen eerlijk beeld van de situatie in Turkije wil geven. De afgevaardigde van CU-SGP is niet van plan het erbij te laten zitten en zal in het parlement Pöttering met deze feiten confronteren.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari