Nu concrete stappen zetten voor ons klimaat

2005_0327DijkPix0006woensdag 31 januari 2007 17:00

Hans Blokland gaf tijdens debat vandaag aan: "Het is nu tijd rigoureuze stappen zetten om de klimaatverandering tegen te gaan. We moeten af van fossiele brandstoffen en overgaan op koolstofvrije en koolstofarme brandstoffen om het milieu te sparen".

Het klimaat staat momenteel volop in de belangstelling. De film van Al gore over de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde ligt nog vers in het geheugen. Ook het rapport Stern gaf aan dat de huidige kosten van maatregelen tegen klimaatverandering, slechts een fractie zijn van de kosten die we mogen verwachten als we 10 of 20 jaar wachten. Men is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Daarom is het nu een gunstig moment om stappen te ondernemen volgens Blokland. Europa moet volgens hem de leiding nemen in het klimaatdebat.

Het EP heeft al aangegeven dat Europa in 2020 een CO2-reductie van 30% bereikt moet hebben. Blokland:"De Commissie heeft echter een reductie van 20% voorgesteld om ruimte te houden voor onderhandelingen. Ze hoopt een mondiaal akkoord te bereiken waarbij Europa 30% emissiereductie moet realiseren. Ik wil graag een toelichting van Commissaris Dimas waarom hij denkt dat deze tactiek succes zal hebben"

Blokland geeft aan dat deze maatregelen zeker te merken zullen zijn in de industrie. Emissierechten gaan omlaag en ook aan het kosteloos toewijzen van emissierechten moet een einde komen. We moeten volgens hem echter allemaal onze verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat. Niet alleen producenten maar ook consumenten. "Hoe gaan we om met energie en moeten we echt met het vliegtuig op vakantie?" Blokland vindt het daarom positief dat ook de luchtvaartsector onder het systeem van emissiehandel valt.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari