Samenwerking EU en VS tegen terrorisme

DSCN265514-02-2007 08:55 14-02-2007 08:55

"In december 2005 heeft het Europees Parlement (EP) een tijdelijke onderzoekscommissie ingesteld om vermeende CIA-activiteiten binnen de EU te onderzoeken. 130 hoorzittingen later, heeft de onderzoekscommissie niet veel meer feiten boven water gekregen dan Dick Marty, die als eenling voor de Raad van Europa onderzoek deed". Dit zegt Hans Blokland tijdens het EP-debat over transport en illegale detentie van Amerikaanse gevangenen op Europees grondgebied.

Blokland:"Kunnen we achterhalen wat dit EP-onderzoek allemaal gekost heeft, ook in vergelijking met het onderzoek van Dick Marty?". Blokland maakte voor de oprichting al bezwaar tegen het instellen van een onderzoekscommissie. Deze tijdelijke commissie was een doublure van werkzaamheden. De Raad van Europa deed immers al een onafhankelijk onderzoek.

Het rapport roept de lidstaten op zelf een onderzoek in te stellen. Dit is volgens Blokland niet op zijn plaats. De aanwijzingen en verklaringen geven onvoldoende houvast om lidstaten een tot een onderzoek te dwingen. Daarnaast zet een dergelijk onderzoek de verhoudingen tussen de lidstaten op scherp.

In plaats van elkaar wantrouwend te bejegenen, is het volgens Blokland zaak dat de VS en de EU samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. Tenslotte hebben zowel de VS als Europa daarbij iets te winnen. Samenwerken kan volgens Blokland alleen in onderling vertrouwen. Hij roept tijdens het debat de VS en EU op hiermee een begin te maken.

Lees ook over de aanpak van terreurwebsites


 

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari