Aanpak terreurwebsites

woensdag 14 februari 2007 08:50

Het EP debateert vandaag ook over terrorisme vanuit de commissie buitenlandse zaken. Dit debat gaat over de externe dimensie van terrorismebestrijding. Bas Belder benadrukt tijdens het debat het belang rekrutering voor terrorisme op het internet te bestrijden.

Belder:"Volkomen terecht betrekt de rapporteur het razendsnelle en mondiale medium internet bij het fenomeen van het internationale terrorisme. Hij doet dat op een paradoxale wijze. In paragraaf 12 klinkt de oproep aan de Europese Unie het misbruik van internet voor terroristische doeleinden te bestrijden. En in paragraaf 17 attendeert de rapporteur juist op de mogelijkheden die internet biedt om hetzelfde kwaad te traceren en zo te weerstaan.

Momenteel vraagt het groeiend aantal islamistische terreurwebsites dringend onze aandacht. Dé virtuele rekruterings- én oefenplaats immers van jeugdige "jihadisten" in Europa! In de woorden van een Europese inlichtingendienst: "Men kan vandaag de dag alleen al door de informatie op het internet terrorist worden." Inderdaad, slechts een simpele muisklik volstaat.

Deze schrikwekkende virtuele realiteit vergt een intensieve, coherente Europese aanpak. Let wel, intern en extern. Commissie en Raad, kunt u dit Parlement daarover nader feitelijk informeren?"

Lees ook over het onderzoek naar de vermeende CIA-kampen op Europees grondgebied

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari