Vragen over deelname VN-conferentie Wit-Rusland

dinsdag 06 maart 2007 13:58

Schriftelijke vragen de leden Pechtold (D66), Van Baalen (VVD), Peters (GroenLinks) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken, dhr. M.J.M. Verhagen, naar aanleiding VN conferentie van maandag 5 maart 2007 a.s. en de bijdrage en deelname van Wit-Rusland

  1. Bent u bekend met de organisatorische bijdrage en deelname van Wit-Rusland aan de conferentie over vrouwen- en kinderhandel van de Verenigde Naties te New York van maandag 5 maart a.s.?
  2. Bent u op de hoogte dat twee Wit-Russische organisatoren, Natalya Petkevich en Vladimir Naumov op de EU en VS visa-banlist voor Wit-Rusland staan omdat dit land zich niet aan de mensenrechten houdt en zij nauw betrokken zijn bij het regime dat daarvoor verantwoordelijk is?
  3. Bent u op de hoogte dat de Verenigde Naties sinds 2000 resoluties hebben geaccepteerd, de meest recente op 2 november 2006 jl. waarin de VN onder andere de Wit-Russische autoriteiten oproept om de verdwijningen van politieke opponenten te onderzoeken en dat hieraan geen gehoor is gegeven?
  4. Bent u op de hoogte dat een van de afgevaardigden, Minister van Binnenlandse Zaken van Wit-Rusland, dhr. Naomov, een van de verdachten is voor de verdwijning van de oppositieleiders Yury Zakharenko, Viktor Gonchar, Anatoly Krasovsky en Dmitry Zavadsky?
  5. Bent u bereid formeel en publiekelijk uw ongenoegen te uiten over de rol van Wit-Rusland op, en de vertegenwoordigers die zij stuurt naar, een conferentie over mensenrechten?
  6. Bent u bereid Wit-Rusland op te roepen zich per direct aan de resoluties van de Verenigde Naties te houden en een onderzoek te starten naar de verdwijningen in Wit-Rusland?
  7. Bent u op de hoogte van het feit dat Wit-Rusland ontkent politieke gevangen te hebben en nog niet heeft ingestemd met het verzoek van de Raad van Europa op een onafhankelijke commissie van die raad onderzoek te laten doen naar het bestaan van politieke gevangenen in Wit-Rusland?
  8. Bent u bereid Wit-Rusland op te roepen per direct in te stemmen met het verzoek van de Raad van Europa om een onafhankelijke commissie van die raad onderzoek te laten doen naar het bestaan van politieke gevangen in Wit-Rusland?
  9. Wilt u de ambassadeur van Wit-Rusland in Nederland over bovenstaande zaken aanspreken? Heeft u de Nederlandse vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties opgeroepen formeel hun ongenoegen over deze feiten te uiten tijdens de conferentie die in het teken van mensenrechten staat?
  10. Bent u bereid om uw collega's in Europa en de Europese Commissie te vragen het onder 5, 6 en 8, 9 gestelde ook te doen?

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari