Gevaar kettingreactie van kernwapens

dinsdag 13 maart 2007 11:39

De atomaire aspiraties van Noord-Korea en Iran vormen volgens Bas Belder een rechtstreekse bedreiging voor het Non-Proliferatie Verdrag (NPV). Hij zegt dit vanmiddag tijdens het EP-debat over het NPV. De kernwapens van beide landen kunnen volgens hem een kettingreactie teweeg brengen. Buurlanden in zowel Noordoost-Azië als in het Midden-Oosten voelen zich vanwege hun eigen veiligheid genoodzaakt ook kernwapens aan te schaffen.

Bij erodering van het NPV, kunnen we volgens Belder een soortgelijk effect verwachten bij de verdragen over biologische en chemische wapens. Het gevolg is dat het evenwicht zoek is en het gehele multilaterale wapenbeheersingsregime ineen dreigt te storten. Een mondiaal schrikbeeld!

Het is volgens Belder de vraag welke autoriteit de Veiligheidsraad van de VN nog bezit wanneer VN-leden zich tegen zijn verklaarde wil van kernwapens voorzien. Hij vraagt aan de Raad en Commissie of zij het ermee eens zijn dat de crisis van het NPV tegelijk een crisissituatie betekent voor de hoogste internationale autoriteit?

Gelet op deze ernstige toestand verwacht Belder van Raad en Commissie een maximale inspanning om de VN-Raad te overtuigen Pyongyang en Teheran van hun onheilspellende atomaire koers af te brengen. Hij geeft aan dat de tijd dringt!

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari