Geen dubbel werk op het gebied van de grondrechten

grondrechten euwoensdag 14 maart 2007 18:35

"Het is opvallend dat de Europese Unie zich opnieuw met grondrechten wil profileren. De Unie heeft inmiddels een Handvest en een Grondrechtenbureau. Beide zijn slechts tot stand gekomen bij een krappe meerderheid". Aldus Hans Blokland tijdens het EP-debat over de naleving en controle van het Handvest van de Grondrechten.

"Het Handvest van de grondrechten is een onnodige duplicatie van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens(EVRM)! Een zelfde doublure hebben we met het grondrechtenbureau. Het Handvest en het grondrechtenbureau bieden geen extra bescherming van de burger. De grondrechten van de burger zijn al vastgelegd in het EVRM".

Blokland pleit voor een beperkte taak van de Europese Unie op het terrein van de grondrechten. "Laat de EU toe treden tot het EVRM. Dan volgt daarop nog wel een debat over de naleving en controle van de grondrechten bij de wetgevende taak van de Europese Commissie".

Het Europees Hof voor de rechten van de Mens, in Straatsburg, is verantwoordelijk voor de bescherming van de grondrechten. Het Hof houdt ook rekening met de nationale wetgeving die gevormd is door de cultuur van dat land. Het Hof en het EVRM bieden volgens Blokland voldoende waarborg voor onze vrijheden en grondrechten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari