‘ChristenUnie wil biologische plantenveredeling stimuleren’

donderdag 08 februari 2007 14:14

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie vindt dat er meer aandacht en geld moet komen voor de ‘reguliere- en biologische plantenveredeling’.

De fractie voert dit pleidooi naar aanleiding van de oprichting van de Stichting Technologisch Top Instituut Groene Genetica (TTI GG). Dit topinstituut, dat door de sector van plantenveredelingsbedrijven is opgericht, richt zich op de ontwikkeling van plantaardig uitgangsmateriaal. Daarbij wordt vooral ingezet op toepassing van moderne biotechnologische technieken. De huidige regering steunt dit initiatief zodat de sector de leidende rol in de wereld verder kan versterken en de concurrentiekracht kan vergroten.

De ChristenUniefractie erkent dat Nederland met de toepassing van de ‘groene genetica’ zijn positie kan versterken, maar vindt dat de nadruk te eenzijdig op de technologische ontwikkelingen wordt gelegd. Daarom vraagt de fractie meer aandacht voor de reguliere- en biologische plantenveredeling. ChristenUnie-kamerlid Ernst Cramer stelt dat Nederland ook met de reguliere plantenveredeling altijd een mondiale toppositie heeft ingenomen. En die positie moeten we niet uit handen geven, aldus Cramer: “Ook met de toepassing van de reguliere veredeling is nog grote winst te boeken”. Daarnaast vraagt de ChristenUnie aandacht voor de sector van de biologische plantenveredeling. Deze sector staat in feite nog in de kinderschoenen, heeft mondiaal gezien ook grote potentie, maar mist tot op heden de nodige ondersteuning van de overheid. Cramer: “Ook in de sectoren van de reguliere- en biologische plantenveredeling moeten we een toppositie willen behouden of bereiken”.

De ChristenUnie wil van de regering weten of ook de ‘organische vormen van plantenveredeling’ deel uit kunnen gaan maken van het technologische topinstituut. Mocht dat onmogelijk zijn dan dient de regering volgens de ChristenUnie een aparte stimuleringsregeling voor o.a. de biologische veredeling op te zetten. Dat zou, volgens Ernst Cramer, een te eenzijdige aandacht voor technologische veredeling voorkomen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari