Joël Voordewindt in debat over ‘c-elan’

donderdag 15 maart 2007 14:32

Eerst een paarse coalitie, daarna een CDA-coalitie en dan nu een CDA-ChristenUnie coalitie? Is de politieke secularisatie op haar retour? Dat vragen de C’jers zich af, een werkgroep binnen de Amsterdamse CDA die zich bezighoudt met de ‘C’ in hun partij. Op zoek naar een antwoord organiseren ze vanavond een debat met politici van verschillende huize. Naast CDA en VVD-vertegenwoordigers is ook Tweede-Kamerlid Joël Voordewindt uitgenodigd om te praten over ‘Een nieuw kabinet – een nieuw c-elan?’

Wat ga je zeggen als ze je die vraag vanavond stellen?
Grinnikend: “Daar heb ik nog niet over nagedacht…. Even kijken…. Nee, ik geloof niet dat politieke secularisatie op zijn retour is. Tenminste niet in de Kamer. Daar is het libertijnse gedachtegoed nog wel aanwezig. Uiteindelijk heeft de ChristenUnie nog steeds maar zes zetels en hoewel we drie gewonnen hebben, heeft het CDA er drie verloren. En we hebben samen dus nog steeds geen meerderheid. Wat je wel ziet is dat in de samenleving religie weer op de kaart staat. Het CDA probeerde eerder al het normen- en waardendebat op gang te brengen, overigens op aanraden van de ChristenUnie. Maar je ziet dat religie ook meer een rol gaat spelen in de publieke ruimte, in ontwikkelingssamenwerking, in musea enzovoort.”

Is de C ‘nadrukkelijk aanwezig’ in het nieuwe kabinet?

“Met Donner, Hirsch Ballin, Balkenende, Rouvoet en van Middelkoop kun je wel zeggen dat er een stevige gereformeerde poot in het kabinet is.”

Er wordt gesuggereerd dat er verschillende ‘C’s zijn, die van de ChristenUnie, het CDA en misschien ook wel in de PvdA. Wat denk jij?
“Het coalitieakkoord is een christelijk-sociaal akkoord. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat de ChristenUnie, vergeleken met PvdA en CDA, van haar punten de meeste in dit akkoord heeft gekregen. Dat is niet zo verwonderlijk want we hebben ons eigenlijk altijd christelijk-sociaal genoemd. En daarbij staan we tussen CDA en PvdA in. Samen hebben we onze handtekening onder onder meer de medisch-ethische paragraaf gezet. Daar zijn we het dus over eens. En of er een C in de PvdA zit… je ziet wel dat ze ten aanzien van een aantal onderwerpen een draai hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de media-educatie en de MTV-clips. De PvdA heeft daar van ‘moet kunnen’ een omslag gemaakt naar het kijken naar normen en waarden. En ze omarmen het gezinsidee, bijvoorbeeld het in stand houden van de heffingskorting. En ook ten aanzien van het coffeeshopbeleid hebben ze een stap gezet richting het idee dat er paal en perk gesteld moet worden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari