Kosovo

28-03-2007 16:10 28-03-2007 16:10

Bas Belder tijdens het debat over Kosovo: "Rapporteur Lagendijk doet evenwichtig verslag van de complexe situatie in Kosovo. Een essentieel aspect als ‘citizenship’ op basis van Kosovo’s meertalige en multi-etnische karakter passeert de revue. Opmerkelijk genoeg zegt het voorliggende verslag niets over de expliciete status van Kosovo. Zoniet VN-bemiddelaar Athisaari. Hij droeg gisteren zijn eindrapport over aan de Veiligheidsraad met een heldere aanbeveling: onafhankelijkheid onder internationale supervisie voor Kosovo.

Premier Kostunica meldde echter vorige week dat onafhankelijkheid voor Kosovo nooit een optie voor Servië zal zijn. Hij hoopt zelfs op een Russisch veto in de Veiligheidsraad. Deze wens staat lijnrecht tegenover de eis van de Albanese beweging ‘Zelfbeschikking’. Leider Kurti wil namelijk niets anders dan onvoorwaardelijke onafhankelijkheid. Het gevaar van etnische desintegratie én regionale instabiliteit ligt hoe dan ook op de loer.

De grote uitdaging voor de internationale gemeenschap is derhalve evident: regionale stabiliteit in combinatie met een multi-etnisch burgerschap in een soeverein Kosovo. Eurocommissaris Rehn sprak vorige week in het Parlement in dezen over een “belangrijke lakmoesproef voor de EU”.

Kortom, Raad en Commissie: hoe gaat u het internationale mandaat van deze Europese supervisie over Kosovo concreet vormgeven?"

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari