Trans-Atlantische betrekkingen

25-04-2007 08:00 25-04-2007 08:00

"De Europese Unie en de VS zien zich vandaag gelijkelijk geplaatst voor immense problemen in de wereldpolitiek. Allereerst het alom loerende gevaar van het islamistisch terrorisme. Wat ligt meer voor de hand dan de gedeelde bedreigingen gezamenlijk het hoofd te bieden?

Zo eenvoudig ligt het echter al jaren niet binnen de trans-Atlantische betrekkingen. Het is te simpel om daarvoor met een beschuldigende Europese vinger naar Amerika te wijzen. Telkens weer steken binnen de EU stereotiepe anti-Amerikaanse reflexen de kop op. Zij dreigen de trans-Atlantische samenwerking keer op keer te verlammen. Let wel, het draait hier om niet minder dan een noodzakelijke overlevingsstrategie!

Raad en Commissie, voor het scheppen van een goed trans-Atlantisch werkklimaat wens ik u derhalve alle succes toe. Die inspanning onzerzijds weerspreekt de Amerikaanse idee van onhandelbare "exotische Europeanen". Het bundelen van de trans-Atlantische krachten levert, hoe dan ook, een constructieve werkrelatie op. De inzet toch van elke trans-Atlantische top."

Aldus Bas Belder tijdens het EP-debat over de betrekkingen met de VS

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari