Zimbabwe doet niet onder voor Darfur

donderdag 26 april 2007 09:50

"Mugabe en muizenjagers. Wat heeft de president van Zimbabwe te maken met dit uitzonderlijke beroep? Alles! Want in de onmiddellijke omgeving van Mugabe´s landgoed —de grootste privé-residentie in Afrika— houden eerzame burgers het hoofd boven water door een dagelijkse klopjacht op muizen. Die diertjes zijn immers "voor ons als rundvlees", informeren zij.

Zo diep is dus Zimbabwe, nog maar kort geleden "de korenschuur van Afrika", onder het tirannieke bewind van Robert Mugabe gezonken. Daaraan ligt ten grondslag de even dwaze als misdadige campagne waarbij sinds het jaar 2000 duizenden productieve boerderijen van blanke eigenaars werden geconfisceerd en overgedragen aan Mugabe´s incompetente en onverschillige stromannen. Met als gevolg grootschalige hongersnood... En passant hanteert Mugabe´s ZANU-PF-partij de voedselschaarste als wapen tegen de oppositie.

Ultieme kritiek op Mugabe´s machtwellust oefende recent correspondent R.W. Johnson. Hij berichtte dat "in Zimbabwe mensen massaal als dieren worden geruimd en dat het overgrote deel van de sterfgevallen het directe gevolg is van doelbewust regeringsbeleid. Deze door de VN genegeerde volkerenmoord is wellicht tienmaal groter dan in Darfur." In identieke zin uitte zich Arnold Tsunga, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie "Crisis in Zimbabwe Coalition". Tsunga noemde de politiek van Mugabe "slimme genocide" omdat ze niet wordt opgemerkt door regeringen, hulporganisaties en de pers.

Raad, Commissie, collega´s: die aanklacht van een "slimme, stille genocide" mag ons tot haar intrekking niet met rust laten!"

Aldus Bas Belder tijdens het EP-debat over Zimbabwe.


« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari