Situatie in Palestijnse gebieden

22-05-2007 17:00 22-05-2007 17:00

Begin februari verscheen in de Duitse pers een uiterst somber verslag over de politiemissie van de EU in de Palestijnse gebieden. "Je werkt hier in een moeras van bedrog en corruptie", oordeelde haar scheidende leider openhartig.

Maanden later, met de escalatie van de rivaliteit tussen Fatah en Hamas, is de situatie alleen maar verslechterd. Een noodzakelijke vraag dringt zich derhalve op, Raad en Commissie: Hoe zinvol acht u voortzetting van de EU-missie ter opbouw van een burgerpolitie op de westelijke Jordaanoever en in Gaza? U zult toch bezwaarlijk medeverantwoordelijk willen zijn voor verregaande rechteloosheid aldaar.

Inmiddels meldde het persbureau Reuters gisteren dat de EU haar grensmissie in Rafah met een jaar verlengt. Onder het veelzeggende, onveranderde motto: "De Palestijnen zijn verantwoordelijk voor de grens." Hun politie kijkt wel uit de smokkelaars van wapens, drugs, geld en personen iets in de weg te leggen, aldus Palestijnse ingewijden. Raad en Commissie, dezelfde vraag: Wilt u daarvoor lijdelijk verantwoording nemen?

Bijdrage Bas Belder, gehouden tijdens het EP-debat over de Palestijnse gebieden.« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari