Building peace in Kashmir

donderdag 24 mei 2007 17:32

“Building peace in Kashmir”. Onder dit motto start de Kashmir-EU-week begin juni. Gezien de mensenrechtenschendingen in het gebied is dit een belangrijk initiatief. Aan beide zijden van de Line of Control is hulp nodig. Denk alleen al aan de acties van militante groepen in zowel de Indiase Staat Jammu en Kashmir, als in het Pakistaanse deel Azad Kashmir.

Het is noodzakelijk dat de Europese hulp aan álle slachtoffers binnen Kashmir geboden wordt. Humanitaire hulp betekent echter geen politieke inmenging. De VN ondervonden begin mei nog dat hulpoperaties moeilijk liggen in het gebied. 83 medewerkers moesten worden geëvacueerd. Plaatselijke groeperingen die geen wederopbouwprojecten in de wacht hadden gesleept, zouden de bevolking tegen de VN hebben opgezet, aldus een VN-woordvoerder.

Ook de rapporteur merkt terecht op dat de Europese Unie niet gevraagd is om als externe bemiddelaar op te treden in het conflict in Kashmir. De plaats die de SAARC binnen het rapport krijgt, steekt evenwel schril af tegen dit standpunt. De waarde van regionale interventie, hulp en mediatie moet de EU niet uit het oog verliezen. Het is een omissie dat deze waarde zo mager onderkend wordt in dit rapport.

Raad en Commissie: hoe denkt u uw hulp te verwezenlijken in relatie tot alle Kashmiri én de Aziatische, regionale partners?

Bijdrage Bas Belder aan het EP-debat over de situatie in Kashmir

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari