Ook het EP wil een gewijzigde grondwet

woensdag 06 juni 2007 13:53

Het EP debatteert vandaag ook over de toekomst van de EU. Bas Belder tijdens het debat:
"Het rapport over het stappenplan voor het grondwettelijke proces van de Unie van mijn collega’s Baron Crespo en Brok kenmerkt zich door een grote interne spanning en dubbelheid. Enerzijds erkennen de rapporteurs, zij het met de grootst mogelijke tegenzin, het feit dat de grondwet gewijzigd moet worden. Ik constateer daarom met tevredenheid dat zelfs het Europees Parlement van deze werkelijkheid doordrongen raakt.

Anderzijds stel ik met teleurstelling vast dat in paragraaf 6 blijkt hoe groot, of beter gezegd hoe gering, hun echte bereidheid tot wijziging van de grondwet is. De inhoud van de grondwet mag niet gewijzigd worden, maar alleen de verpakking.

Ik geef direct toe dat er leden van de Raad zijn, waaronder ook mijn eigen premier, die aanleiding geven tot de gedachte dat een cosmetische wijziging van de grondwet acceptabel is. Toch roep ik het Europees Parlement op zijn strategie te wijzigen. Vanuit de Raad komen immers steeds meer signalen dat er daadwerkelijk over de inhoud zal worden gesproken.

Als het EP echt een bijdrage wil leveren aan een succesvolle IGC, zoals de rapporteurs op meerdere plaatsen in hun rapport aangeven, moet het bereid zijn om ook over de inhoud compromissen te sluiten. Anders zal de rol van het EP de marge van de komende IGC niet ontstijgen. Dat is een scenario dat noch mijzelf noch de beide rapporteurs zal aanspreken".

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari