Vragen over de positie van Assyrische christenen in Irak

dinsdag 05 juni 2007 16:04

Vragen van de leden Van Gennip en Omtzigt (beiden CDA) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de positie van Assyrische christenen in Irak. (Ingezonden 5 juni 2007)

1
Kunt u het bericht bevestigen dat de laatste maanden het tempo waarin christenen Irak hebben verlaten is versneld door het toenemende geweld?
2
Is het waar dat ook de Koerdische autoriteiten hun macht misbruiken om land van christenen voor zichzelf en de eigen aanhangers te confisqueren? Zo ja, kunt u zich er in EU-verband voor inzetten dat beëindiging van deze praktijken bij de Koerdische autoriteiten aan de orde wordt gesteld?

Toelichting
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Wilders (PVV), ingezonden 4 juni 2007 (vraagnummer 2060716940) en van de leden Van der Staaij (SGP) en Van Baalen (VVD), ingezonden 5 juni 2007 (vraagnummer 2060717060).


Antwoord
Antwoord van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). (Ontvangen 26 juni 2007)
1
Het is mij niet bekend hoeveel christenen Irak de laatste maanden hebben verlaten en of het aantal christenen dat maandelijks vlucht, toeneemt. Tot op heden heeft UNHCR ca. 85.000 Irakezen geregistreerd in Syrië. Van hen is ca 4% Assyrisch en ca. 23% christen. In Jordanië zijn momenteel 32.000 Irakezen geregistreerd bij de UNHCR van hen is ca. 6% Assyrisch en 19% christen. Het is echter ook duidelijk dat niet alle vluchtelingen zich formeel bij UNHCR laten registreren.
2
Er zijn mij geen berichten bekend uit onafhankelijke bronnen die melden dat de Koerdische autoriteiten hun macht misbruiken om land van christenen voor zichzelf en de eigen aanhangers te confisqueren.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari