Overleg over sociale werkvoorziening

woensdag 23 mei 2007 11:52

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie) wijst erop dat in 2006 de wachttijd voor een SW-plaats gemiddeld 11,6 maanden bedroeg, in sommige regio's zelfs drie jaar. Het gaat om kwetsbare mensen die bescherming verdienen van de overheid.

- Storting van Wsw-middelen in het Gemeentefonds is onverstandig omdat budgetten dan niet worden geoormerkt. Waarom heeft de staatssecretaris daar toch voor gekozen?

- In het kader van de voorgenomen ontschotting van budgetten kunnen gemeenten in de verleiding komen om hun geld vooral te besteden aan het verminderen van het aantal bijstandsgerechtigden, omdat zij daarmee geld kunnen verdienen. Hoe voorkomt de staatssecretaris dat dit ten koste gaat van het aantal SW-plaatsen?

- Denkt de staatssecretaris na over een structurele oplossing om het aantal SW-plaatsen te vergroten?

- Een onderdeel van het probleem is dat mensen in SW-bedrijven worden geplaatst die daar niet thuishoren, zoals langdurig bijstandsgerechtigden. Gaat de staatssecretaris strenger optreden tegen gemeenten die zich hieraan schuldig maken?

- Soms plaatsen SW-bedrijven niet-gehandicapten om zo de productie en de winst te verhogen. Hoe kan deze weeffout uit het systeem worden gehaald?

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari