Situatie Palestijnse gebieden

dinsdag 19 juni 2007 08:54

"De zogenoemde Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas is vorige week bloedig uiteengevallen. Dit Huis ziet zich dus geconfronteerd met twee Palestijnse kabinetten die elkaars bestaansrecht ontkennen. Raad en Commissie hebben inmiddels een duidelijke keuze gemaakt voor het crisiskabinet van Salam Fajad op de westelijke Jordaanoever. Deze opstelling wens ik voluit te steunen. Want anders dan de Fatahbeweging onder leiding van Machmoed Abbas volhardt de top van Hamas binnen en buiten de Gazastrook in de ontkenning van Israëls bestaansrecht. Op puur religieuze gronden keert Hamas zich tegen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict". Aldus Bas Belder tijdens het EP-debat over de situatie in de Palestijnse gebieden.

Belder vervolgt: "Dat deze destructieve houding van Hamas actief gevoed wordt door de Islamitische Republiek Iran en Syrië kan ik gezien het permanente regionale destabiliseringsbeleid van Damascus en Teheran rationeel duiden. Dat waarde collega´s of zelfs fracties in ons Huis Hamas, toch doodsvijand van de staat Israël, tot voor kort als gelijke gesprekspartner wensen te vertrouwen en tegemoet te treden, achtte ik daarentegen verbijsterend. Verwordt daarmee niet de politiek beleden tweestatenoplossing tot ongeloofwaardige lippentaal?! Hopelijk werkt de Palestijnse tweestrijd nú als een ´eye opener´.

Intussen gun ik het Palestijnse volk van harte een onzelfzuchtig leiderschap dat intern blijk geeft van een krachtig bestuur en extern oprecht de modus vivendi zoekt met Israël. Het aantreden van het noodkabinet-Fajad biedt die kans. Voor haar realisatie reken ik op de helpende, sturende en controlerende handen van álle Europese Instellingen".

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari