Nederlands pensioenstelsel exporteren naar andere lidstaten

Subsidiewoensdag 20 juni 2007 15:07

Het Europees Parlement heeft vanmiddag het voorstel aangenomen om aanvullende pensioenen mee te kunnen nemen naar een andere lidstaat. Hans Blokland over de uitslag:" Het EP heeft op voorstel van de rapporteur een helder signaal afgegeven dat de Raad, onder leiding van Duitsland, de richtlijn voor het meenemen van aanvullende pensioenrechten niet moet uitkleden".

Blokland vroeg tijdens het debat of lidstaten gestimuleerd worden over te stappen op een op kapitalisatie gebaseerd pensioensysteem, zoals we dat in Nederland kennen. In veel andere Europese landen zijn de pensioenen gebaseerd op het omslagstelsel. Door de huidige demografische ontwikkelingen wordt een dergelijk systeem onbetaalbaar. Blokland pleit ervoor dat ook andere landen overstappen op een op kapitalisatie gebaseerd systeem.

Blokland:"Het meenemen van aanvullende pensioenrechten is geen vanzelfsprekende zaak. Als Nederland, in het pensioendebat toch een voorloper, al een veto overweegt bij nieuwe pensioenwetgeving geeft dat zeker te denken. Het is van groot belang dat er nieuwe stappen gezet worden om te zorgen voor een betere afstemming van de verschillende pensioensystemen. Naast afstemming is vooral de financiële houdbaarheid van verschillende systemen een punt van zorg".

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari