Handelsbetrekkingen met China

10-07-2007 16:51 10-07-2007 16:51

De status van markteconomie heeft China nog niet binnen bereik. Daarvoor zijn er te veel oneffenheden in de bilaterale handelsbetrekkingen. Ik denk bijvoorbeeld aan de veelvuldige schendingen van intellectueel eigendom in China. In dit verband wil ik commissaris Mandelson overigens vragen of de IPR dialoog tussen de Unie en China hervat is na zijn overleg met minister Bo Xilai van 12 juni. Ik ben overigens van mening dat de EU er goed aan doet in zulk soorten zaken direct met de VS op te trekken. De Verenigde Staten blijven uiteindelijk onze belangrijkste strategische bondgenoot. Aldus Belder tijdens het EP-debat over de handelsbetrekkingen met China.

Belder vervolgt: "Ik wil de aandacht van de commissaris vragen voor een ander belangrijk aspect van onze handelsbetrekkingen met China en dat is de Europese export van secundaire grondstoffen als oud papier. Zoals u weet worden de nieuwe Europese regels voor de export van deze grondstoffen over twee dagen van kracht. Met belangrijke landen als China en India zijn, door fouten van de Commissie, tot op heden geen akkoorden gesloten. Dit heeft tot gevolg dat oud papier en andere recyclebare materialen vanaf 12 juli gelden als de meest gevaarlijke vorm van afval. U zult begrijpen dat dit grote gevolgen heeft voor de export van deze producten.

Ik roep commissaris Mandelson op dit Huis een overgangsregeling toe te zeggen tot 1 januari 2008. In deze periode kunt u akkoorden sluiten met die landen waarmee dit tot op heden nog niet gebeurd is. Hiermee voorkomt u het stilvallen van de export en een ophoping van deze producten in Europese havens, zoals die van Rotterdam".

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari