Geen handgemaakte barometers meer

dinsdag 10 juli 2007 16:54

Er mag geen kwik meer gebruikt worden in meetinstrumenten. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten. De ChristenUnie-SGP pleitte voor een uitzondering voor het gebruik van kwik in handgemaakte barometers. De fractie acht het niet terecht dat er geen uitzondering kwam voor deze ambachtelijke bedrijfstak.

In Nederland en enkele omringende landen zijn barometerproducenten actief die nog steeds kwikbarometers produceren en repareren. Het gaat om een kleinschalige industrie die voornamelijk gebruik maakt van gerecycleerd kwik. De barometers zijn verder eenvoudig te repareren zodat er slechts een zeer kleine kans is dat het kwik in het milieu terechtkomt. Het gaat om kostbare familiestukken die dus ook niet snel bij het afval terecht komen. “Het feit dat er geen nieuw kwik op de markt komt en de schade voor het milieu minimaal is, terwijl tegelijkertijd een cultuur erfgoed in waarde wordt gelaten, pleit ervoor om kwik in barometers toe te staan” aldus Hans Blokland (ChristenUnie-SGP).

De milieulobby heeft echter andere opvattingen en wil alle kwik uitbannen. “Ze realiseren zich echter niet dat er nu veel meer kwik in het milieu zal vrijkomen omdat het kwik niet meer hergebruikt mag worden” stelt Blokland. Als het huidige voorstel van kracht is geworden hebben de producenten nog twee jaar tijd om over te stappen op alternatieven. Als u nog een traditionele kwikbarometer wilt kopen of laten repareren, moet u dus snel zijn.

Hans Blokland (ChristenUnie-SGP): “Het was moeilijk een meerderheid te halen omdat er een gekwalificeerde meerderheid nodig was. Toch hebben we deze laatste mogelijkheid om de barometerfabrikanten te redden niet onbenut willen laten” aldus Blokland.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari