Oekraine en de EU

12-07-2007 10:47 12-07-2007 10:47

"Van het Portugese voorzitterschap verlang ik vooral één ding: helderheid over de grenzen van de Europese Unie. En naar mijn mening valt Oekraïne daar duidelijk binnen". Dit zegt Bas Belder tijdens het EP -debat over een nieuw akkoord voor de samenwerking tussen de EU en Oekraïne.

"Zo´n open Brusselse boodschap aan Kievs adres vergt vanzelfsprekend helpende Europese handen. Kortom, Europees engagement. Welnu, die is in Kiev duidelijk aanwezig. Dat leerde mij een delegatiebezoek van eind mei. Een informatieve en inspirerende Europees-Oekraïense handreiking!

Die Europese weg voor Oekraïne wijst evenzeer het solide rapport van collega Kaminski. Dat zal ik dan ook graag steunen. Want het benoemt eerlijk de Europese hervormingseisen aan de Oekraïense staats- en bestuursinstellingen.

Het is de immense verantwoordelijkheid van de huidige Oekraïense politieke elite zichzelf te bevrijden van de kwade egoïstische reuk zowel in materiële als immateriële zin. Die zelfreiniging zal de nationale zaak de onmisbare publieke steun verlenen richting Europese Unie.

Aan dit wenkende Europese perspectief voor Oekraïne dienen de Europese Instellingen juist tijdens deze spannende polariserende verkiezingstijd concrete bijdragen te leveren. Het rapport Kaminski geeft het goede voorbeeld. Klip en klaar wijst het Oekraïne de weg naar Europa. Zeker, een lange weg. Laten wij die gezamenlijk goed begaanbaar maken!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari