Evaluatie maatregelen tegen terrorisme

woensdag 05 september 2007 07:30

"Vandaag zal er gestemd worden over aanpassing van de regels voor handbagage in het vliegverkeer. Daarmee komt er, naar ik hoop, een einde aan een omstreden maatregel. De regels voor vloeistoffen zijn niet effectief en roepen grote weerstand op. We moeten er voor waken dat terreurbestrijding illusiepolitiek wordt!" Dit zegt Hans Blokland tijdens het debat over terreurbestrijding.

Blokland is blij dat er in dit debat gelegenheid is om achterom te kijken om zo ook weer vooruit te komen. "Welke maatregelen zijn er genomen in de bestrijding van terreur en waren deze maatregelen ook doeltreffend? En belangrijker nog, staan de maatregelen niet op gespannen voet met de democratische rechtstaat?

Er wordt sinds de aanslagen van 2001 een enorme hoeveelheid informatie verzameld. Maar dataverzameling moet leiden tot de verwerking daarvan. Na de aanslagen in Londen en Madrid bleek dat de inlichtingendiensten wel over gegevens beschikten, maar niet tijdig ingrepen. Gegevens zijn er wel, maar toepassing blijft een probleem.

Recent verscheen in Nederland een boek over terrorisme en de bestrijders van terreur.
Vanuit een historisch perspectief wordt gesteld dat de effectiviteit van terrorisme beperkt is. Aan de andere kant heeft terreurbestrijding soms een ingrijpend effect op de samenleving. Met irritatie als gevolg. Voor de terroristen is de winst dat de bestrijders van terrorisme hun moreel krediet verliezen in de strijd tegen terreur.

Bij nieuwe maatregelen moeten we een juiste balans vinden tussen de rechtstaat en een doeltreffende bestrijding van terroristen. Controle is daarbij een legitiem Parlementair instrument."

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari