Harmonieuze relatie met China maar niet tegen elke prijs!

china12052005.2.jpgwoensdag 05 september 2007 11:00

EP-rapporteur Valenciano heeft een belanghebbend verslag geschreven. Het bevorderen van mensenrechten in landen waar de Unie een relatie mee heeft, is een taak die zij op een verantwoordelijke wijze moet vervullen. Gestructureerde mensenrechtendialogen zijn daarbij inderdaad van groot belang. Aldus Bas Belder tijdens het debat over mensenrechten.

Belder vervolgt: "Juist daarom is het met betrekking tot dit verslag pijnlijk en treurig te moeten constateren, dat de ‘expert seminar’ met China afgelopen mei niet heeft plaatsgevonden. Het onderhouden van goede Sino-Europese betrekkingen verlangt evenwel wederzijdse inzet.

Door actuele, alarmerende berichten van bijvoorbeeld Amnesty International, Psy, Human Rights in China en Compass Direct zet ik vraagtekens bij deze inzet. Zogenoemde opposanten – waaronder religieuze minderheden, maar ook journalisten –worden verbannen naar de psychiatrie voor politieke doeleinden. Het beruchte ‘ankang-systeem’ is, met name in de aanloop naar de Olympische Spelen, Chinese realiteit. Dat is een kwalijke zaak!

Derhalve vraag ik Raad en Commissie de vinger aan de pols te houden ten aanzien van de mensenrechtensituatie in het Rijk van het Midden. Een harmonieuze relatie met deze strategische partner is belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Opdat naast theorie, ook praktijk zal zijn wat de rapporteur vermeldt in haar verslag: “…dat de mensenrechtendialogen een essentieel onderdeel vormen van de algemene strategie van de Unie gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling, vrede en stabiliteit”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari