Rapport Blokland: Geen ongecontroleerde export chemicaliën naar derde wereld

reddingsboei2woensdag 12 september 2007 10:03

Een Europees schip met schadelijke chemische stoffen dat naar Afrika vaart om daar de schadelijke stoffen ongecontroleerd op de markt te zetten. Als het aan rapporteur Hans Blokland ligt, is dat straks niet meer mogelijk. De milieucommissie bespreekt vandaag zijn rapport over de in- en export van chemische stoffen. Blokland: “Er moeten duidelijke afspraken komen over welke stoffen onder welke voorwaarde vervoerd mogen worden”.

De Probo Koala is een duidelijk voorbeeld van de risico’s die het illegaal vervoer van schadelijke chemicaliën met zich meebrengt. De Probo Koala voer vorig jaar met een lading chemicaliën naar de Ivoorkust. De gevaarlijke lading eiste vervolgens slachtoffers onder de locale bevolking.

Bloklands’ rapport bevordert informatie-uitwisseling tussen partijen doordat nationale overheden verplicht worden uitspraak te doen over de aanvaardbaarheid van een bepaalde stof in hun land. Voor een aantal stoffen moeten landen expliciet toestemming geven voor de invoer van de stof. De zogenaamde PIC procedure (prior informed consent). Met zijn rapport wil Blokland de gezamenlijke verantwoordelijkheid benadrukken van de partijen die betrokken zijn bij de internationale handel in gevaarlijke chemische stoffen.

Blokland kan grotendeels instemmen met het voorstel van de Commissie over dit onderwerp. Hij maakt zich echter zorgen over het voorstel dat chemicaliën ingevoerd mogen worden tenzij een land binnen 90 dagen anders besluit. Blokland:”Het is niet logisch dat we een land dat niet adequaat binnen deze termijn kan reageren, wel in staat achten op een verantwoorde manier met gevaarlijk chemicaliën om te gaan”. Blokland diende een amendement in om dit te wijzigen.

De milieucommissie stemt 9 oktober over de in- en export van chemicaliën. Het EP zal vervolgens tijdens haar plenaire vergadering van november over het rapport Blokland spreken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari