Europese spoorwegmarkt een stapje dichterbij

DSCN1730maandag 24 september 2007 19:29

Het Europees Parlement bespreekt het derde spoorwegpakket. Een rapport met regels over de rechten van passagiers en het personeel dat werkzaam is bij de spoorwegen. Volgens Hans Blokland is het rapport een uitstekende overeenkomst. Het betekent een constructieve stap naar de verdere vervolmaking van de Europese spoorwegmarkt. Het rapport voorkomt volgens hem ook veel onduidelijkheid met betrekking tot verschillen in regelgeving tussen lidstaten.

Passagiersrechten
Blokland is tevreden met de afspraken over passagiersrechten. Passagiers komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een vergoeding bij vertraging. In Nederland was dat al het geval maar nu gelden dezelfde regels binnen de EU. Vooral bij het reizen per internationale trein zijn de regels nu veel duidelijker. Blokland: "Als fervent fietser ben ik in het bijzonder tevreden over de bepalingen over het vervoer van de fiets per trein". Alle spoorwegmaatschappijen zijn namelijk verplicht fietsen mee te nemen, al of niet tegen een vergoeding. Blokland:"Hopelijk stimuleren zij een concrete bijdrage aan de oplossing van de congestieproblematiek. Het is daarbij een mooi voorbeeld van co-modaliteit in het personenvervoer!"

Kwalificaties personeel
De Commissie stelde voor dat personeel op een internationale trein, een speciale opleiding moest hebben om grensoverschrijdend te kunnen werken en adequaat te kunnen reageren bij ongevallen. Blokland is blij dat het rapport dit voorstel schrapt. Blokland: "Dit zou betekenen dat zelfs degene die de catering verzorgt een speciale opleiding nodig heeft, terwijl het de machinist en conducteur zijn die in dit soort gevallen aan zet zijn. Dit voorstel zou slechts leiden tot onnodig hoge kosten voor de spoorwegen".

Rekening houden met bestaande contracten
Vanaf 2010 mogen alle spoorwegmaatschappijen overal in Europa hun diensten aanbieden. Voor wat betreft de markttoegang is het volgens Blokland belangrijk dat rekening is gehouden met bestaande contracten. Zo wordt verplichte contractbreuk – en de daarbij behorende claims – vermeden. De NS kan dus haar contract niet zomaar kwijt raken. Het idee van een heffing ter financiering van openbare dienstverplichtingen is volgens Blokland onder de huidige condities acceptabel.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari