Gas-coördinator Van Aartsen moet Rusland op afstand houden

woensdag 26 september 2007 08:07

Het Europees Parlement debatteert vandaag over een gemeenschappelijk Europees energiebeleid. Volgens Bas Belder dringt de tijd om concreet gestalte te geven aan dit beleid. Hij benadrukt echter dat er harmonie moet zijn tussen de huidige consortiumhouders van de Nabucco-pijpleiding. Het is belangrijk het gezamenlijke belang voor ogen te houden ten behoeve van het gemeenschappelijk Europees energiebeleid.

Belder is tevreden over de benoeming van Jozias van Aartsen tot EU-coördinator voor het Nabucco-project. Het Nabucco-project is essentieel voor het Europees energiebeleid. Het moet Europa minder afhankelijk maken van Russische gasleveranties. Als dit project mislukt, kan er van energiediversificatie voor de nieuwe EU-lidstaten geen sprake zijn. Een fragmentatie van de Europese energiemarkt is dan het gevolg.

Nabucco moet gas uit Azerbeidzjan en wellicht Turkmenistan via Turkije naar Oostenrijk transporteren. Verschillende Europese landen nemen deel aan dit project. Probleem is dat de Oostenrijkse projectleider de Hongaarse consortiumpartner vijandelijk probeert over te nemen. Deze acties schaden volgens Belder de ontwikkeling van het Nabucco-project en ondermijnen de vormgeving van noodzakelijk, extern energiebeleid. Ook moeten landen volgens hem geen onderhandse, bilaterale afspraken maken met Rusland. Europa moet Rusland met een stem tegemoet treden als het om energie gaat.
Belder wijst Van Aartsen erop alert te zijn op Russische infiltratiepogingen in het Nabucco-project.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari