VS en Europa moeten handen ineen slaan tegen terrorisme

glazen wand hemicyclewoensdag 26 september 2007 13:39

Twee jaar geleden besloot het Europees Parlement een tijdelijke onderzoekscommissie in te stellen naar de veronderstelde CIA-kampen op EU-grondgebied. Dit ondanks bezwaren dat het onderzoek onnodig was. De heer Marty deed hier immers al onderzoek naar voor de Raad van Europa. Volgens Hans Blokland is er sprake van ´voortschrijdend inzicht´dat het EP beide rapporten vandaag tijdens het debat bespreekt.

Blokland tijdens het debat: "Het EP-rapport, geschreven door de heer Fava, voegde niets nieuws toe aan het toen al bekende rapport van de heer Marty. Het rapport van de Raad van Europa was genuanceerd en voorzichtig in het uiten van beschuldigingen aan het adres van de lidstaten. Dat kon helaas niet gezegd worden van het verslag in dit huis". In het debat van 14 februari jl. vroeg Blokland wat de kosten waren van het onderzoek door de commissie TDIP. Hij heeft hierover echter nog geen duidelijkheid gekregen. Blokland vraagt de voorzitter om een financieel verslag.

Blokland:"Waar de grondrechten in het geding zijn is samenwerking met de Verenigde Staten vereist. Als dat het doel is van onderzoek naar de verrichtingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten op Europees grondgebied, moeten de inspanningen van de Raad daar ook op gericht zijn. Volgens Blokland is het na deze twee onderzoeken tijd om vooruit te kijken en te werken aan herstel van gelijkwaardige betrekkingen met de Verenigde Staten. Blijven we de VS onder druk zetten om duidelijkheid te geven of er geheime detentiekampen waren op grondgebied van de Unie of proberen we herhaling te voorkomen en richten we ons op samenwerking tegen terrorisme?"

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari