Situatie in Birma

woensdag 26 september 2007 16:26

“Staatsraad voor Vrede en Ontwikkeling”. Zo luidt de officiële naam van het militaire regime in Birma. Juist in de huidige crisissituatie waarin het land verkeert, klinkt dat als een wrede leugen. De heersende junta staat voor decennia van machtsmisbruik én wanbeleid. Het is volgens Belder logiscsh dat zij zeer spaarzaam is met statistieken! En passant is het overgrote deel van de Birmese bevolking de dupe van een dubbele uitbuiting.

Belder spreekt tijdens het EP-debat van een dubbele uitbuiting. Intern door ‘s lands militaire machthebbers. Zakendoen in Birma verloopt nagenoeg uitsluitend via het leger. Voor een extreme externe uitbuiting van de grondstofrijke en agrarisch zeer vruchtbare Zuidoost-Aziatische staat, tekent de Volksrepubliek China. Uit diplomatieke mond in Rangoon klonk dezer dagen zelfs de uitspraak: “Birma is quasi tot een Chinese provincie verworden.” In noordelijke, door China gebouwde scholen, is het Mandarijn de eerste taal en is Pekings tijd de officiële lokale tijd!

Al met al zijn de Birmese en Chinese machthebbers schier onafscheidelijk. Belder roept Raad en Commissie op naast de eersten evenzeer Peking krachtig aan te spreken op zijn medeverantwoordelijkheid voor het lijden van Birmanen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari