Afgedankte schepen ontsieren stranden in Azië

28-09-2007 14:00 28-09-2007 14:00

Zuid-Azië staat bekend om haar witte stranden met wuivende palmbomen. Dit beeld wordt helaas op een aantal plekken verstoord. Op verschillende stranden liggen enorme zeeschepen die onder milieu-onvriendelijke en mensonvriendelijke omstandigheden worden gesloopt. Van arbo-normen is hier geen sprake. In Bangladesh alleen al waren er door ongelukken op sloopschepen, de afgelopen jaren 200 dodelijke slachtoffers te betreuren. Er werken veel kinderen in de schepen omdat ze gemakkelijk in de kleine ruimtes kunnen komen. Ze moeten de giftige stoffen zonder bescherming verwijderen. Deze stoffen komen vervolgens in het milieu terecht met alle gevolgen van dien.

Ook Nederlandse schepen
Helaas eindigen ook veel schepen uit Europa op deze manier op de stranden van bijvoorbeeld India, Pakistan en Bangladesh. Ook Nederland heeft ervaring met de problematiek. In de jaren negentig is het schip Sandrien aan de ketting gelegd om te voorkomen dat dit schip op een sloopstrand in Zuid-Azië terecht kwam. Ook het sloopschip Otapan is recent veel in het nieuws geweest. Dit schip werd door Turkije geweigerd omdat het veel meer asbest bevatte dan afgesproken.

Rapport
Vlak voor de zomervakantie is Hans Blokland benoemd als rapporteur voor de problematiek rond sloopschepen. Dit houdt in dat hij zich de komende maanden namens het Europees Parlement intensief gaat bezighouden met deze materie. Aan het schrijven zullen veel gesprekken voorafgaan met reders, havenautoriteiten, de milieubeweging en internationale belangenverenigingen.

Omvang van het probleem
Scheepvaart speelt een belangrijke rol in de wereld. De wereldkoopvaardijvloot omvat zo’n 50.000 zeeschepen en is een onmisbare schakel in de internationale handel. Zeeschepen moeten aan hoge eisen voldoen, maar met het ouder worden nemen ook de kosten toe om aan deze eisen te blijven voldoen. Na gemiddeld 25 jaar zijn de meeste schepen rijp voor de sloop. Jaarlijks worden wereldwijd tussen 200 en 600 zeeschepen ontmanteld.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari