Immigratie; een stimulans voor de Europese economie?

vrijdag 28 september 2007 14:12

Een gammel bootje, volgestouwd met mensen die het onbekende Europa verkiezen boven hun eigen land in Afrika. Soms gaat het goed en bereiken ze het Europese vasteland. Hoe moet Europa met deze stroom immigranten omgaan? Het is belangrijk op Europees niveau afspraken te maken omdat legale immigranten binnen de EU op termijn vrij kunnen reizen. Ze moeten dan niet met verschillende regels geconfronteerd worden. Aangezien de grenscontroles binnen de EU zijn afgeschaft, is het bovendien relatief gemakkelijk illegaal de grens over te steken.

Legale immigranten
Het Europees Parlement besprak deze week een beleidsvoorstel voor legale migratie. Volgens de Europese Commissie zijn migranten een stimulans voor de Europese economie. Europa heeft behoefte aan arbeid en immigranten voorzien in deze behoefte. Volgens de eurofractie is dit iets te gemakkelijk gedacht. Dit is een discussie waarover nog duidelijkheid moet komen. Er zijn namelijk ook wetenschappers die het tegendeel beweren.

Spanje is Denemarken niet
Hans Blokland:”De vraag naar immigranten verschilt van land tot land. In Zuid-Spanje is er bijvoorbeeld vraag naar arbeiders in de olijvenpluk. Veel immigranten uit Marokko, steken jaarlijks de straat van Gibraltar over om mee te helpen bij de olijvenpluk. Dat werkt prima voor die regio. In Denemarken bestaat de vraag naar olijvenplukkers echter niet”. De eurofractie diende daarom een amendement in tegen de blue card. Met deze kaart zouden de immigranten niet gebonden zijn aan een regio en overal in Europa mogen werken. De verschillen tussen regio’s bestaan echter wel degelijk. De blue card gaat hieraan voorbij.

Stage als impuls voor land van herkomst
De fractie diende tevens een amendement in tegen het voorstel van de Commissie om de verblijfsvergunning van stagiairs uit Afrikaanse landen te verlengen zodat ze op zoek kunnen naar een vaste baan in de EU. Hans Blokland:” Het is de bedoeling van deze stages dat de studenten in Europa nuttige werkervaring opdoen, die ze in hun eigen land weer kunnen inzetten. De stage is dan niet alleen een boeiende ervaring voor de student maar ook een impuls voor het land van herkomst”.

Toelatingscriteria
Europa mag eisen stellen aan mensen die naar de EU komen vanuit economische motieven. Voor hen geldt een heel andere situatie dan voor vluchtelingen die de EU een veilige haven moet bieden. Het stellen van voorwaarden, stimuleert mensen zich te kwalificeren en verbeteren. Pas dan kan de immigrant een stimulans worden voor de economie.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari