Vragen over de nieuwe Indiase anti-bekeringswet

woensdag 10 oktober 2007 14:21

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Voordewind (ChristenUnie)aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de nieuwe Indiase anti-bekeringswet

1.
Is het bericht juist, dat Himachsel Pradesh als vierde deelstaat in India een antibekeringswet heeft ingevoerd, die het mensen verbiedt om van geloof te veranderen?
2.
Hoe beoordeelt u de inhoud van deze wet?
3.
 Was u op de hoogte van de dreigende invoering van deze wet? Zo ja, heeft u – vóór invoering van deze antibekeringswet - in enigerlei vorm actie ondernomen om hierover uw zorgen te uiten tegenover de Indiase regering?
4.
Kunt u ons informeren omtrent de precieze inhoud van deze wet? Is het juist, dat deze wet in de praktijk vooral hindoe-extremisten vrij spel geeft om ex-hindoes te dwingen tot het opnieuw omarmen van het hindoeïsme?
5.
Is het juist, dat beide wetten hoge geldboetes en gevangenisstraffen bevatten voor bekeringsactiviteiten? Hoe worden ongeoorloofde bekeringsactiviteiten in beide wetsvoorstellen gedefinieerd?
6.
Is het bericht juist, dat op grond van deze wet ook (christelijke) evangelisatieactiviteiten strafbaar zijn gesteld?
7.
In welke andere Indiase deelstaten dreigen op afzienbare termijn soortgelijke antibekeringswetten te worden ingevoerd?
8.
Bent u bereid, in zowel bilateraal als in internationaal verband, om over deze wetten uw ernstige zorgen uit te spreken en de Indiase regering te vragen de ingevoerde antibekeringswetten te schrappen en geen nieuwe antibekeringswetten te bekrachtigen? Zo ja, op welke wijze wilt u hieraan gestalte geven?

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari