Verkleinen risico´s pesticiden is belangrijker dan gebruik verminderen

fruit en talen eu22-10-2007 20:37 22-10-2007 20:37

Bij het debat over het gebruik van pesticiden voor gewasbescherming is het belangrijk een balans te vinden tussen de milieubelangen en de belangen van producenten en consumenten. Volgens Hans Blokland is beleid gebaseerd op gebruiksreductie geen oplossing. Dit zegt hij tijdens het EP debat over pesticiden en gewasbeschermingproducten.

Risicoreductie
Het pesticidenbeleid moet volgens Blokland gebaseerd zijn op risicoreductie. "Nederland doet dit al sinds 2000 met succesvol restultaat: Een afname van de risico´s voor het milieu met 86%". Gebruiksreductie is geen oplossing omdat je de totale hoeveelheid pesticiden vermindert. Vaak blijkt echter dat de meest gebruikte pesticiden het minst gevaarlijk zijn. De risico´s blijven dan vrijwel gelijk", aldus Hans Blokland. Een ander nadelig effect van gebruiksreductie is dat er minder verschillende pesticiden beschikbaar komen, waardoor sneller resistentie ontstaat.

Betere handhaving
Tot slot moet Europa volgens Blokland beter kijken naar de handhaving van regelgeving. Als de gestelde normen niet gehandhaafd worden, hebben de regels geen nut. Op dit moment schort het volgens hem aan goede handhaving getuige de normoverschrijdingen die we regelmatig tegenkomen. Zelfs fruit dat in het EP te koop is, bevat te veel bestrijdingsmiddelen zo bleek onlangs.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari