Intolerantie bedreigt religieuze minderheden in Turkije

turkse vlag.jpg23-10-2007 18:06 23-10-2007 18:06

Voor niet-moslims is het leven in Turkije niet eenvoudig. Dat is het beeld dat Bas Belder schept tijdens het EP-debat over de relatie tussen de EU en Turkije. Nationalistische en islamistische media evenals prominente politici in Turkije, creëren volgens hem een zeer intolerant en gevaarlijk klimaat voor godsdienstige minderheden in het land. Snelle actie van Brussel richting Ankara is volgens hem daarom geboden.

Vrijheid van meningsuiting en religie
Eurocommissaris Rehn gaf onlangs in een interview met de Nederlandse pers al duidelijk aan dat er in Turkije twee urgente hervormingen nodig zijn. Deze liggen op het vlak van de vrijheid van meningsuiting en religie; kernbeginselen van de democratie.

Belder is de commissaris erkentelijk voor deze heldere stellingname Hij wijst de commissaris op twee rapporten van de Alliantie van Protestantse Kerken in Turkije (1 september 2007) en de nieuwsservice Forum 18 (10 juli 2007). Deze rapporten geven duidelijk aan dat er in de positie van minderheden in Turkije nog veel te verbeteren valt.

Indoctrinatie
In de genoemde rapporten is te lezen dat media in Turkije stelselmatig negatief over christenen berichten. De staat en NGO´s maken zich echter ook schuldig aan deze indoctrinatie. Dit zorgt voor een negatieve en vijandige houding ten opzichte van niet-moslims. Het geweld tegen religieuze minderheden neemt toe. Christenen kunnen politiebescherming aanvragen maar de politie in Turkije geldt als een nationalistisch bolwerk dat geen adequate bescherming biedt. Onder het mom van bescherming, probeert de politie de minderheden te controleren. Voor echte bescherming moeten mensen persoonlijke beveiliging inhuren.

Verandering door onderwijs
Volgens de Alliantie van Protestantse Kerken in Turkije is het belangrijk stappen te nemen op het gebied van voorlichting en onderwijs om meer tolerantie te kweken. Dit is niet alleen belangrijk voor christenen maar ook voor andere minderheden in het land.

Gesprekspartners
De Alliantie van Protestantse Kerken in Turkije oppert in haar document dat zij erg geholpen zou zijn wanneer de bevoegde staatsinstanties niet alleen haar vertegenwoordigers zou erkennen maar deze ook zou willen ontmoeten. "Tot dusver hebben de Turkse autoriteiten de protestante gemeenschap links laten liggen".

Bas Belder wijst de commissaris tijdens het debat op deze documenten en vraagt hem om een schriftelijke reactie.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari