Staat Servie zichzelf in de weg?

woensdag 24 oktober 2007 14:17

Het EP bespreekt vandaag het rapport Kacin over de relatie EU-Servie. Het rapport staat volgens Belder op evenwichtige wijze stil bij de sociaal-economische ontwikkeling van Servië. Licht- en schaduwzijden komen naar voren. Fraaie groeicijfers tegenover een hoog werkloosheidspercentage bijvoorbeeld ofwel in concreto 7,2 procent gedurende de laatste drie jaren versus boven de 20 procent.

Voor Serviës ontwikkeling zijn directe buitenlandse investeringen onmisbaar. En daar schort het juist aan! De oorzaken zijn evident. Zij zijn alle terug te voeren op imagoproblemen van Belgrado. Wat buitenlandse investeerders bovenal afschrikt, zijn aanhoudende politieke onzekerheden alsmede sterk afgenomen markteconomische hervormingsdynamiek.

Dat brengt Belder bij een cruciale vraag: Staat Servië zichzelf in de weg? Het rapport Kacin opent met de stelling dat de toekomst van Servië in de Europese Unie ligt. De Europese condities op die weg zijn Belgrado genoegzaam bekend. Europese betrokken medewerking evenzeer, zie ook het voorliggende verslag. Uiteindelijk dienen de Servische autoriteiten zelf die prangende vraag te beantwoorden: Staat Servië zichzelf in de weg?

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari