Een extra zetel in het Europees Parlement

straatsburgbijnacht.JPG22-10-2007 18:27 22-10-2007 18:27

Tijdens de Europese top in Lissabon van oktober dit jaar, bereikte de Europese Raad overeenstemming over het Hervormingsverdrag. In dit verdrag is ook de nieuwe zetelverdeling van het Europees Parlement voor de mandaatperiode van 2009 tot 2014 opgenomen.

Deze nieuwe zetelverdeling is ontwikkeld in de constitutionele commissie van het EP en werd op 11 oktober tijdens de plenaire vergadering in Brussel aangenomen. Momenteel heeft het EP 785 leden. Als het verdrag in de komende maanden daadwerkelijk door alle lidstaten van de EU wordt aangenomen, telt het EP vanaf 2009 maximaal 750 europarlementariërs. Nederland krijgt dan een extra zetel.

Brusselse creativiteit
Het compromis van het EP over de nieuwe zetelverdeling was in Lissabon trouwens bijna gesneuveld. Italië dreigde het compromis te saboteren, omdat het land één zetel minder dan Groot-Brittannië had gekregen en zelfs twee zetels minder dan Frankrijk. Dat deed pijn. Italië wilde graag vasthouden aan het ´oude´ systeem, waarbij deze drie landen gezamenlijk gezien werden als ´de nummer 2´ na Duitsland. Het EP wilde deze automatische systematiek doorbreken en een zetelverdeling introduceren die recht deed aan de verschillen in inwonertal tussen Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De uitkomst van deze controverse is een staaltje van ´Brusselse creativiteit´. Het maximum aantal EP-leden werd uitgebreid van 750 naar 751. De voorzitter heeft geen stemrecht en tellen we daarom niet mee, zo redeneerde de Raad. Hierdoor werd ruimte gecreëerd voor een extra collega uit Italië. De constitutionele commissie kon daar echter niet mee instemmen, zo bleek tijdens haar vergadering van afgelopen maandag. De voorzitter kan op grond van het eigen EP-reglement namelijk geen stemrecht ontnomen worden.

Grootste parlement ter wereld
De eurofractie is uiteraard ingenomen met deze extra zetel. Volgens het verdrag van Nice zou Nederland na de verkiezingen van 2009 twee van de 27 zetels inleveren. Deze inkrimping was in het verdrag van Nice gepland, omdat het Parlement na de uitbreidingen van 2004 en 2007 te groot zou worden. Het Europees Parlement is al het grootste direct verkozen parlement ter wereld. In het nieuwe verdrag krijgt ons land één van de verloren zetels terug. De eurofractie is zich als relatief kleine fractie bewust van het belang van een extra zetel. De huidige omvang van twee zetels heeft de eurofractie bijvoorbeeld verkregen door na de verkiezingen van 2004 de laatst overgebleven restzetel in ontvangst te nemen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari