Arabische steun onmisbaar bij vredesproces Midden-Oosten

Midden-Oostenwoensdag 24 oktober 2007 19:18

Waar blijft de onmisbare steun van Arabische staten aan de oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict? Dat is de belangrijkste vraag uit een open brief van europarlementariërs aan Javier Solana, hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU.

Betrokkenheid EU gewenst
Veel Arabische landen zouden graag een grotere Europese betrokkenheid bij hun regio zien. Als tegenprestatie mag Brussel volgens Bas Belder van deze staten een positieve inzet verwachten in de aanloop naar de komende vredesbesprekingen. Belder is een van de europarlementariërs die de brief hebben ondertekend.

Vredespoging Midden-Oosten in november
In november wordt in Amerika een nieuwe vredespoging voor het Midden-Oosten ondernomen. Solana onderhoudt hier voor de Raad (de regeringen van EU-lidstaten) diplomatieke contacten met de ´vredespartners´ in het Midden-Oosten.

Voor een reële vredesinspanning van Arabische zijde, noemt de brief zeven stappen:
1. Wees een volledig eerlijke partner van de EU bij de bevordering van de vrede;
2.Onderneem heldere, zichtbare acties om de Palestijnse Autoriteit te ondersteunen bij terreurbestrijding;
3. Stop alle anti-israelische en antisemitische hetzes;
4. Erken onvoorwaardelijk Israëls recht op een staatkundig bestaan;
5. Beëindig de economische boycot van Israël;
6. Zet Hamas onder druk om Israël te erkennen en vroegere overeenkomsten te accepteren;
7. Zet Hamas en Hezbollah onder druk om de ontvoerde Israëlische soldaten vrij te laten.

De ondertekenaars van de brief erkennen de waarde van Solana´s inspanningen namens de EU voor vrede in het Midden-Oosten. Het is echter belangrijk te benadrukken dat duurzame vrede en veiligheid in het gebied onbereikbaar blijven als dit doel niet volledig gesteund wordt door alle partijen, de Arabische staten inbegrepen.

Bezoek Belder Israël
In het kader van de delegatie EP-Israël, reist Belder van 29 oktober tot 3 november naar Jeruzalem en Tel Aviv voor ontmoetingen met de Israëlische regering het parlement, NGO´s, de Arabische gemeenschap in Israel en buitenlandspecialisten van Israelische denktanks. Ook zal de delegatie op dinsdagmorgen een bezoek brengen aan Yad Vashem, en daar tijdens een ceremonie een krans leggen in de gedenkhal voor de slachtoffers van de holocaust. Hij hoopt dat het initiatief van de Fin Hannu Takkula, die de brief opstelde, brede parlementaire steun ontvangt. Dat zou volgens hem een goede Europese inbreng zijn voor de halfjaarlijkse vergadering met de Knesset collega´s.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari