Waar laten we ons afval?

DSCN261526-10-2007 16:07 26-10-2007 16:07

Afval gooi je in de afvalbak. Daarna kijken we er liever niet meer naar om. Het afval heeft vervolgens echter nog een hele weg te gaan. We consumeren steeds meer met als gevolg dat de afvalberg blijft groeien en daarmee de belasting voor het milieu. Duidelijke afspraken over verwerking en transport van verschillende soorten afval zijn hoognodig.

FEAD conferentie
Het afvalprobleem is een grensoverschrijdend probleem. Het wordt verwerkt in de landen die dat het goedkoopst kunnen. Nadere Europese wetgeving is daarom dringend gewenst. Blokland schreef reeds een rapport voor het Europees Parlement. Deze maand nodigde FEAD hem uit te spreken op een conferentie in Athene over dit onderwerp. FEAD is een Europese organisatie van afvalverwerkers die voor deze conferentie de afvalindustrie bij elkaar bracht om met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement te discussiëren over Europees afvalbeleid.

Preventie voorop
De belangrijkste problemen zijn volgens Blokland dat de hoeveelheid afval nog steeds toeneemt. Preventie van afval staat voorop. Verder wordt er nog te veel afval gestort dat prima hergebruikt kan worden of voor een andere nuttige toepassing in aanmerking komt. Verbranding en verwijdering zijn volgens Blokland de laatste optie omdat deze het meest belastend zijn voor het milieu.

Verantwoordelijkheid consument

De afgelopen jaren verdwenen veel schadelijke stoffen uit producten en dus uit het afval. Er zijn volgens Blokland echter nog grote verschillen tussen lidstaten als het gaat om de hoeveelheid afval die hergebruikt of gerecycleerd wordt. Hij ziet hier veel mogelijkheden voor verbetering. De oplossing begint echter met het verantwoord omgaan van je eigen afval en het kiezen van producten zonder onnodig extra verpakking.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari