Geen grond voor Europese richtlijn bodembeleid

2005_0905DijkPix0035 Clingendaelmaandag 12 november 2007 15:10

Het Europees Parlement debatteert vandaag over het Europees bodembeleid. Volgens Hans Blokland een controversieel onderwerp. “Het lijkt erop dat er een nieuwe tak van milieubeleid geïntroduceerd wordt. Niets is echter minder waar! Er zijn al 33 Europese richtlijnen waarin duurzaam bodembeheer naar voren komt. Bijvoorbeeld in de Kaderrichtlijn Water”.

“Wat is het nut van overlappende wetgeving die extra lasten met zich meebrengt voor lidstaten die al een goed functionerend bodembeleid hebben?” Dit vraagt Blokland zich af tijdens het EP-debat. Er liggen nu twee Europese voorstellen. Een strategie en een richtlijn voor bodembeleid. De richtlijn staat voor bindende Europese wetgeving op dit gebied. Een strategie is vooral een Europese visie voor bodembeleid zonder dat lidstaten gedwongen worden bepaalde maatregelen te nemen.

Het bodembeleid is een zaak van de lidstaten. Het is geen materie als lucht dat zich over de landsgrenzen heen verplaatst. Het is daarom niet nodig hier Europese regels voor op te stellen. Nederland heeft al goede regels voor het bodembeleid. In de Zuid-Europese lidstaten komt bodembeleid moeilijk van de grond. Het is volgens Blokland echter niet de bedoeling Europese regels op te stellen om de zuidelijke lidstaten te dwingen hun bodembeleid in orde te maken.
Blokland pleit dan ook voor een Europese strategie en geen richtlijn voor bodembeleid.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari