Voorstel Commissie emissiehandel kan ambitieuzer

DSCF7190maandag 12 november 2007 16:49

Deze week stemt het Europees Parlement over emissiehandel in de luchtvaart. Hans Blokland tijdens het EP-debat: ”Het voorstel van de Europese Commissie om de luchtvaart op te nemen in het handelssysteem voor emissierechten is een duidelijke stap in de goede richting. De Commissie gaat echter niet ver genoeg. We moeten het voorstel nog behoorlijk aanscherpen”.

Het plan van de Commissie moet vanaf 2011 gelden voor vluchten binnen de EU en vanaf 2012 voor de vluchten van buitenaf naar de EU toe. Volgens Blokland kan het voorstel vanaf 2010 ingaan voor al die vluchten. Al enige jaren bestaat er een emissiehandel voor de zware industrie. Bedrijven mogen een bepaald percentage aan CO2 uitstoot produceren. Wanneer ze onder de grens blijven, kunnen ze de restwaarde verkopen aan bedrijven die te veel uitstoten. De Commissie breidt deze regels uit naar de luchtvaart.

De luchtvaart levert een substantiële bijdrage aan de uitstoot van broeikassen. Steeds meer mensen maken vaker gebruik van het vliegtuig. Het voorstel de luchtvaart te betrekken in het emissiehandelssysteem is volgens Hans Blokland een duidelijk signaal dat de EU een bijdrage levert aan de ambitieuze reductiedoelstellingen die begin dit jaar zijn afgesproken. Hij steunt daarom het voorstel van de Commissie al vindt hij dat de Commissie nog een flinke stap verder kan gaan. Dit ligt echter ook binnen het Parlement gevoelig. Waarschijnlijk zal een compromis met de Raad dan ook ergens in het midden liggen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari