Gerichte controles Schengengebied nodig

paspoort_blauw_paarsdinsdag 13 november 2007 15:04

De afgelopen weken bleek uit mediaberichten dat sinds de toetreding van Roemenie tot de Europese Unie al 500.000 Roemenen naar Italië vertrokken zijn. Het is duidelijk ook buiten het Schengen acquis, veel gebruik gemaakt wordt van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie.

Hans Blokland tijdens het EP-debat: “Ik maak mij grote zorgen over de wijze waarop aan onze binnengrenzen controles verricht worden op het grensverkeer door ongewenste personen. Het uitzetten van EU-burgers door Italië is een uiterste maatregel die duidelijk maakt dat open grenzen ook negatieve consequenties hebben”.

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de uitbreiding van het Schengengebied. Het betreft de Europese landen waartussen geen grenscontroles plaatsvinden. Momenteel zijn dit 13 landen. Volgend jaar zullen Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije ook deel uit maken van het Schengengebied. Bij de Europese grenzen van deze landen zal vanaf 21 december niet meer gecontroleerd worden. Op vliegvelden geldt dit vanaf 30 maart 2008.

Volgens Blokland moet er gericht worden gecontroleerd. “Dat kan aan de landsgrenzen. Maar controles kunnen ook plaatsvinden op de vliegvelden en treinverbindingen. Het is daarom noodzakelijk dat een goed werkend Schengen Informatie Systeem op korte termijn operationeel is”. Blokland vraagt de Commissie tevens in de evaluatie van Schengen aandacht geven aan het vrij verkeer van personen uit landen die wel tot de Unie behoren maar niet tot de Schengenruimte. Het is belangrijk uit te vinden op welk vlak de zwakke schakels in het Schengengebied liggen en hoe die voorkomen kunnen worden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari