Oekraïne moet orde op zaken stellen

14-11-2007 15:30 14-11-2007 15:30

Het EP- debat debatteerde vandaag over de economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Oekraïne. Het debat vindt op een cruciaal moment plaats. De parlementsverkiezingen zijn achter de rug en de economische en politieke problemen in het land vragen om een voortvarende behandeling door een doortastende regering. Belder noemt de bestrijding van de corruptie. Met de winter op komst is eveneens een daadkrachtige regering vereist die met Rusland kan onderhandelen over levering en doorvoer van Russisch gas.

Volgens Belder heeft Europa zijn eisen op tafel gelegd. Oekraïne is nu aan zet. Het land moet niet alleen een goed functionerende regering krijgen, maar deze regering moet ook de politieke wil tonen om de problemen aan te pakken. Na vijf verkiezingen in evenzoveel jaren is de bevolking terecht moe van alle politiek gekrakeel. Oekraïense politici moeten vanaf nu minder met elkaar bezig zijn en meer met ’s lands politieke en economische toekomst.
 
Toch stopt Belder niet bij de constatering dat Oekraïne aan zet is. De EU heeft ook huiswerk te doen. Hij is het met de rapporteur eens wanneer deze stelt dat heldere definities en perspectieven van het Europees nabuurschapsbeleid ontbreken. Oekraïne moet het perspectief op een EU-lidmaatschap op middellange of lange termijn ontvangen. Binnen de kaders van het nabuurschapsbeleid kan de EU dan de noodzakelijke hervormingen in het land initiëren of ondersteunen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari