Haalt dit kabinet de eindstreep?

woensdag 16 maart 2005 17:08

Het is niet vanwege de steeds voortdurende spanningen rond de economische hervormingen en de bezuinigingen dat ik deze vraag stel. Zelfs niet vanwege het gerommel rond de gekozen burgemeester, hoe gênant ook. De grote vraag is hoe lang het CDA erin blijft berusten dat VVD en D66 onbekommerd hun paarse stokpaardjes berijden en openlijk het christen-democratische incasseringsvermogen uittesten. Ik denk aan de discussies over religie in het publieke leven, smalende godslastering, de vrijheid van onderwijs, de verhouding tussen godsdienstvrijheid en non-discriminatiebeginsel, en adoptie door homoparen.
Meer en meer krijgt de liberale agenda antireligieuze trekken. Van de kleinste coalitiepartner mag dit Balkenende niet verbazen: in 2003 koos hij immers met open ogen voor deze partij, die zich acht jaar lang had gemanifesteerd als 'de ziel van paars'.
Verontrustend is nu dat de VVD zich steeds vaker laat meeslepen. Daarbij spelen de voor de liberalen ongunstige peilingen en de concurrentie van Wilders ongetwijfeld een belangrijke rol.
 
Het onlangs verschenen Liberaal Manifest moet voor de christen-democraten een teken aan de wand zijn: de vrijheid van onderwijs op de helling, godsdienstvrijheid ondergeschikt aan het non-discriminatiebeginsel, religie naar het privé-domein. Natuurlijk, het is ‘maar’ een discussiestuk. Maar het signaal dat van deze liberale geloofsbelijdenis uitgaat moeten we wel serieus nemen.
 
Het valt te hopen dat het CDA een heldere streep trekt en de liberalen duidelijk maakt dat zij wat betreft de samenwerking met vuur spelen. Complicatie is wel dat minister-president Balkenende al heeft gezegd ook na 2007 verder te willen regeren met de VVD. Natuurlijk is het belangrijk om een economisch herstelprogramma af te maken, maar de liefde voor de liberalen is toch niet blind?
 
Haalt dit kabinet de eindstreep?
Dat hangt er van af of de liberalen kiezen voor radicalisering of voor gematigdheid, maar óók van de vraag of de christen-democraten het aandurven om de grenzen van het aanvaardbare scherp te trekken.

Onderstaande column zal verschijnen in Handschrift, politiek magazine van de ChristenUnie, maart 2005.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari