Decadentie staat integratie in de weg

dinsdag 22 november 2005 08:17

Senator Schuurman: “media en libertijnse politiek zijn mede schuldig”

 
“Het aanhoudende verzet tegen traditie, waardenbinding en gezag heeft onze maatschappij in onbalans gebracht. Ongemerkt heeft er een uitverkoop van de eigen cultuur plaats gehad. Veel migranten ervaren de ontstane situatie als decadent. Media en libertijnse politiek zijn mede schuldig aan deze trend.” Met deze woorden daagt ChristenUnie-senator Egbert Schuurman dinsdag bij de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer het kabinet uit om de integratie fundamenteler aan te pakken.
 
Als de publieke omroep op prime time openlijk het bedrijven van seks met een pornosterretje laat zien, moeten we volgens Schuurman niet gek opkijken dat migranten het idee krijgen, dat er in onze cultuur kennelijk niets meer heilig is. “In zo’n cultuur raak ook ik gedesintegreerd”, verzucht Schuurman.
 
Media mede schuldig
In de visie van Schuurman zijn de media te lang boven elke vorm van kritiek verheven geweest in deze ontwikkeling. “Met een beroep op zoiets als vrije meningsuiting kun je nooit de totale ondermijning van een maatschappij rechtvaardigen”, vindt Schuurman. De politiek mag van hem media aanspreken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De actie van Tweede-Kamerlid Slob tegen de zogenaamde ‘gangsta-clips’ op de commerciële muziekzenders TMF, MTV en The Box heeft daarom ook zijn hartelijke om niet te zeggen hartgrondige steun.
 
Ook politiek gaat niet vrijuit
Schuurman klaagt in zijn bijdrage ook de libertijnse politiek aan. Met een voortdurend eenzijdig beroep op individuele vrijheden is deze stroming in zijn ogen mede verantwoordelijk voor de desintegratie in onze samenleving en ontstaan er onnodige blokkades voor integratie. “Nederland heeft behoefte aan politici die zich onttrekken aan de emotie-democratie, met soms hysterische trekjes”, zegt Schuurman.
Hij voert een pleidooi voor politici die de echte problemen durven te benoemen: “we kunnen niet door blijven gaan als acteurs in een mediatheater; het land moet geregeerd worden.”
 
Zie ook:
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari